Ο κάθε ξενοδόχος πλέον γνωρίζει τα OTAS (Online Travel Agencies) όπως το booking.com, expedia κτλ, μέσω των οποίων ο σύγχρονος καταναλωτής πραγματοποιεί κρατήσεις ξενοδοχείων. Πράγματι, οι online πράκτορες όπως το Booking έχουν αποκτήσει μια τεραστίων διαστάσεων φήμη και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των χρηστών. Η συνταγή τους είναι απλή: δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε πολλές επιλογές, όσο παράλληλα βλέπει φωτογραφίες και κριτικές για το ξενοδοχείο. Εν ολίγοις, είναι βολικό και αξιόπιστο! Οι περισσότεροι ταξιδιώτες καταφεύγουν σε τέτοιου είδους ιστότοπους για να επιλέξουν και να κλείσουν ξενοδοχείο. Πλέον, ο τρόπος αυτός έχει μετατραπεί σε συνήθεια, και ως γνωστόν οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. 

Θα αναρωτιέστε γιατί να αλλάξει κάτι; Η κατάσταση είναι win-win, ο καταναλωτής έχει εύκολη πρόσβαση, ενώ ο επιχειρηματίας αυξάνει τα οφέλη του. Ή μήπως όχι; 

1. Μέσω της εξάρτησης του ξενοδοχείου σας από OTAS ΔΕΝ είναι το ΔΙΚΟ ΣΑΣ BRAND αυτό που αποκτά αναγνωρισιμότητα αλλά το brand του εκάστοτε OTA.

2. Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να αλλάξουν τους εκάστοτε κανονισμούς, με το κόστος τους να αυξάνεται όσο αυξάνεται το κύρος τους. Επομένως, μην ξαφνιαστείτε αν αύριο απαιτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις κρατήσεις.

3. Οι υπηρεσίες αυτές δεν μοιράζονται με τα ξενοδοχεία τα customer emails και επομένως το ξενοδοχείο δεν επεκτείνει το πελατολόγιο του και ξεμένει με μια σχετικά φτωχή λίστα (όσο το ΟΤΑ αυξάνει τους χρήστες του).Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία λύση για τους επιχειρηματίες για να αυξήσουν τις απευθείας κρατήσεις τους. Το trend του booking με τη χρήση διαμεσολαβητικών website μπορεί να καταπολεμηθεί αν το ξενοδοχείο δελεάσει τον πιθανό πελάτη. Πως; Προσφέροντας κάποια οφέλη στους πελάτες αυτούς οι οποίοι θα κάνουν απευθείας κράτηση από τον ιστότοπο του ξενοδοχείου. Τα οφέλη αυτά μπορεί να έχουν τη μορφή δωρεάν WiFi, δωρεάν γεύματος ή μεταφοράς από η προς το ξενοδοχείο. Εξάλλου με το σύστημα των benefits από direct κρατήσεις, αυξάνεται η ικανοποίηση των πελατών, που πολύ πιθανόν να μεταφραστεί σε θετικά reviews, περισσότερη αναγνωρισιμότητα, αυξημένο πελατολόγιο και επομένως αυξημένα έσοδα για την επιχείρηση σας.

Η στρατηγική αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη, ότι το 75% των επισκεπτών του εκάστοτε OTA πηγαίνουν στον επίσημο ιστότοπο του ξενοδοχείου που επιθυμούν να κλείσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο. Σκοπός μας λοιπόν θα είναι να τους κρατήσουμε στην ιστοσελίδα μας και να μην επιστρέψουν στον OTA για να πραγματοποιήσουν την κράτηση.

Κάποιες τεράστιες αλυσίδες ξενοδοχείων όπως Mariott και Hilton έχουν ήδη προσλάβει επαγγελματίες μαρκετερ για να ηγηθούν της στρατηγικής καμπάνιας για την άυξηση των απευθείας κρατήσεων. Οι επαγγελματίες στοχεύουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα οφέλη στην περίπτωση απευθείας κράτησης και να δημιουργήσουν brand loyalty. 

...

tags